ETUSIVU
@

PONIT
KASVATUS
TOIMINTA

ESITTELY
MUUTA


  Ged Mahon
            
rautias welsh sektio A ori
29.04.2008 (50d - 1a) 3 vuotta - 26.09.2008
estepainotteinen ▫ re 80cm ko heB

kasvattaja Mikaela Kurppo
omistaja Rops

Ged Mahon
wm, 118cm
i. Fitz Muiris
wm, 119cm
ii. Mac Liam
wm, 117cm
ie. Siofra Una
wm, 116cm
e. Arin Caitria
wm, 118cm
ei. Mairtin Lir
wm, 118cm
ee. Lula Kaelee
wm, 117cm

  Saavutukset

ei saavutuksia

  Luonteesta

Miten lyhyesti voi kuvailla oripoikaa. Villi, kenties energinen. Mahon on siis hyvin villi ja vaikesti käsiteltävä kun se sille päälle sattuu. Se ei kuitenkaan ole mahdoton, jos sen käsittelijä näyttää sille kaapin paikan. Hoitaessa hiukkasen äksy, eikä aina sen kanssa yhteistyö pelaa. Mahone osaa kuitenkin myös herkän puolen ja sen takia on saanut monta syvää ihailijaa. Ratsastaessa hyvin osaava, mutta kykyjään piilotteleva oripojunen.

Tarhassa Mahone tuppaa todellakin pomottelemaan muita, eikä se suvaitse muitten orien läsnäoloa. Silloin saatta Mahone alkaa vaikka tappelemaan muitttn kanssa ja siitä ei kovin hyvää jälkeä tule. Tarhasta haettaessa Mahone menee joskus karkuun ja joskus se tulee ihan syliin. Usein se kuitenkin menee karkuun ja sitä saa jahdata tovin, ennenkuin se kyllästyy. Taluttaessa saattaa sinkoilla sinne sun tänne, mutta Mahone ei lähde koskaan vetämään taluttajaa perässään. Mahonella on vatopaniikki, joten sitä ei voi sitoa mihinkään kiinni. Riittää, että narun laittaa esim. kaltereiden ympärille ja sitten alkaa sitomaan. Se on Mahonen kanssa ongelma, että sitä ei voi sitoa, koska silloin se pääsee näykkimään. Totta, Mahonella on se ongelma, että se haluaa olla pomo ja näyttää sen hoitajalla näykkimällä. Yleensä näppäisy ponia turvalle saa sen pitämään hampaansa kurissa. Kavioiden putsauksesta Mahone ei tykkää ja se ei nosta jalkojaan. Joskus se jopa kiusaa hoitajaansa sillä, että se nostaa vääränpuolen jalan, joka saa hoitajan raivon partaalle. Tiukka sanominen ja tarpeeksi kova yritys saa kyllä Mahonenkin nostamaan jalkansa. Varustuksessa ei ole ihme kyllä mitään isompaa ongelmaa. Pientä pullistelua ja pään nostoa on havaittavissa, mutta muuten se ottaa varusteet ihan mielellään vastaan. Suojien ja pinteleiden kanssa ei ole sen suurempaa ongelmaa. Joskus saattaa nostella jalkojaan inhottavasti pinteleiden laitossa, mutta ei usein. Pesusta Mahone ei tykkää ja tekeekin kaikkensa, jottei saisi vettä päällensä. Siksi kannattaa olla joku muu pitelemässä ponin päästä kiinni, kun toinen suihkuttaa vettä.

Mahon on ratsastaessa erittäin reipas, mutta reippauden lisäksi se osaa olla hyvin hankala ja ärsyttävä ratsastettava, sillä se osaa erittäin hyvin luistaa jokaisesta tehtävästä. Se aloittaa vastaan hangoittelun yleensä jo heti kun ratsastaja on nousemassa satulaan, se luimii eikä todellakaan aio pysyä sekuntiakaan paikallaan. Usein poniin ärsyyntyy ennen kuin pääsee edes satulaan asti, mutta ratsastaja joka kestää ponin oikut eikä hurjistu ponin käytökseen saa lopulta eniten Mahonesta esiin. Ja vaikka poni on reipas ja muuten kiltti, ei se hyvälläkään ratsastajalla mene välttämättä mutkattomasti, vaan testaa ratsastajaa aina ja poikkeuksetta. Kouluratsastuksessa Mahone on hyvin osaava, ja herkkyytensä takia mukava ratsastettava. Se kulkee, kun sen ensinnäkin saa kulkemaan, kauniisti ja ilmavin askellajein riehumatta tai muutenkaan sekoilematta. Se ei myöskään ole vielä tähän mennessä koskaan kyllästynyt koulukiemuroiden tahkoamiseen. Esteratsastuksessakin poni pärjää kiitettävästi. Se on hyvin tarkka jalkojensa kanssa ja inhoaa puomien pudottelua, ja pudotettuaan puomin Mahone yleensä ryntää hurjistuneena reippaammin eteenpäin osoittaen mieltään. Mutta esteradalla ponilta löytyy kyllä vaihteita jokaiseen lähtöön; tarkka ja hallittu perusrata-vaihde, sekä todella nopea ja tarkka uusintarata- vaihde. Mahonen saa parhaillaan kääntymään ns. kolikon päällä, ja tästä taidosta on apua uusintaratojen ratsastuksessa. Mahone pärjäisi varmasti hyvin myös maastoesteillä.

Kilpailupaikalla poni on tavallistakin sätkympänä ja juuttuu usein paikoilleen tsiikailemaan maisemia ja hirnumaan tammoille. Se täytyy lämmittelyssä saada kunnolla hereille ja kuuntelemaan ratsastajaa, jotta itse kisasuoritus onnistuisi, eikä menisi penkin alle sen takia, että Mahone hirnuisi tammoille tai tuijottelisi ylimääräistä hälinää ympärillään. Ja jos ponin siis saa kuulolle, niin sen jälkeen asiat ovat hyvin, koska Mahone yrittää aina parhaimpansa mukaan toteuttaa ratsastajan toiveet niin koulu,-kuin esteradallakin.

  Sukuselvitys

Ged Mahonin isä Fitz Muiris on erinomainen kouluponi, jo 6-vuotiaana se voitti junioriratsastajansa kanssa arvostetun kouluratsastuscupin kotimaassaan Iso-Britanniassa. Väritykseltään punarautias ori on luonteeltaan hyvin selväpäinen, toimii lähes moitteettomasti tilanteessa kuin tilanteessa, sen kertoo jo hyvä kilpailumenestys 11-vuotiaan ratsastajan kanssa.

Fitz Muiris tulee hieman harvinaisemmasta suvusta, se on isänsä Mac Liamin ainoa jälkeläinen. Mac Liamin kilpailu-ura katkesi muutaman hyvän tuloksen jälkeen auto-onnettomuuden takia, joten sen toinen takajalka ei enää kestä kovaa treenaamista. Se ruunattiin, kun menestystä ei tullut näyttelykehissä ja ori oli kovasti tammojen perään. Nykyään se on harraste- ja seuraponina.

Mac Liamilla ehdittiin kuitenkin astuttaa yksi tamma, Siofra Una. Ruunikko tamma myytiin toisen varsansa jälkeen harraste- ja kilpaponiksi kahdelle nuorelle tytölle, jotka kilpailivat sillä pienissä koulu- ja estekilpailuissa.

Proffwyd on Ged Mahonin isänisänisä. 115cm korkea poniherra oli pirteä ja iloinen kaveri. Se syntyi Ruotsissa, jossa se koulutettiin. Sillä aloitettiin kilpaileminen varhain, joten jo nuorena se voitti ratsastajansa kanssa arvostetun koulukilpailun. Se kilpaili koulua helppo A:ta, ja esteitä 70cm. Se voitti myös suuria estekilpailuja. Näyttelyissä ori ei pärjännyt niin hyvin, mutta sijoittui niissäkin muutaman kerran. Se lopetettiin 28-vuotiaana, sillä sen jaloissa vanhuuden vuoksi jo ongelmia. Ori sai 8 jälkeläistä.

Lloyd Dianthus on Ged Mahonin isänisänemä. Tamma oli 117cm korkea ja syntyi Suomessa. Se myytiin 2 vuotiaana Ruotsiin, jossa se koulutettiin. Dianthus oli hieman haastava ratsu. Lopulta sille löytyi sopiva junior-ratsastaja, joka oli päättäväinen ja osaava. Ratsukko valloitti ahkerasti kisakenttiä, varsinkin esteet onnistui parilta hienosti, he nappasivat sijoituksia aina 80cm luokista asti. Myös helppo B kouluradat onnistuivat mutkitta. Dianthus siirtyi eläkkeelle 22-vuotiaana ja tamman ratsastaja osti sen. Se kuoli vanhuuteen 33-vuotiaana.

Tweed Picalo oli Ged Mahonin isänemänisä. Ori oli 116cm korkea, kimo ja temperamenttinen poika osaten osoittaa mielipiteensä asiasta kuin asiasta varsin rehellisesti. Ori syntyi suuressa siittolassa Norjassa, josta se ostettiin Ruotsiin junior-ratsastajalle kisaponiksi. Ankaran valmentautumisen jälkeen yhteistyö alkoi toimia. Pari kilpaili enimmäkseen esteitä, 70cm-80cm luokkia, jopa ulkomailla. He pärjäsivät ulkomailla niin kuin myös kotona Ruotsissa. Koulua he kilpailivat helppo C:tä, ja napsivat palkintoja siltäkin puolelta. Näyttelyissä ori pärjäsi myös hyvin. Jälkeläisiä orilla on 7.

Ged Mahonin isänemänemä Chirk Teifi oli suuri, 120 cm korkea. Tamma syntyi Englannissa, jossa se koulutettiin. Kun sillä oltiin kilpailtu hetki, se pistettiin myyntiin. Eräs tyttö osti sen kisaponikseen ja kisasi sillä kenttää. Tamma innostui esteillä, mutta oli rauhallinen ja täysin eri poni kouluradalla. Ratsukon yhteistyö sujui ja he kilpailivat myös ulkomailla. Tamma hyppäsi 90cm ja koulua helppo A:ta. Näyttelyissä Teifiä ei jostain syystä käytetty paljon, mutta niissä muutamissa missä se kävi, se pärjäsi hyvin. Se sai yhteensä 5 jälkeläistä.

Emä Arin Caitria on suuren tilan arvostettu siitostamma, kiertänyt useat näyttelyt ja voittanut kaikenlaisia titteleitä. Caitria ei ole kuitenkaan koskaan startannut yhdessäkään ratsastuskilpailuissa, vaan se on viettänyt koko elämänsä siitostammana ja näyttelyponina. Luonteeltaan Caitria on hyvin harkitsevainen ja rauhallinen, se ei stressaa turhasta ja sopii pikkulastenkin hoitoponiksi.

Emänisä Mairtin Lir toimi jalostusorina sekä kilpaponina, se on hyväksyttiin jalostukseen kolmessa eri maassa ja on kiertänyt valjakkoajokilpailuissa ympäri maailmaa.

Sekin oli luonteeltaan hyvin rauhallinen ja tasapainoinen, joten se valittiinkin astumaan Ged Mahonin emänemä Lula Kaelee, joka oli luonteeltaan vähintään yhtä itsepäinen kuin aasi. Kipakka luonne tosin saattoi johtua Kaeleen menneisyydestä, sillä se vietti neljä ensimmäistä vuotta vapaana pienessä welshponilaumassa Iso-Britannian nummilla. Tamma oli rakenteeltaan kuitenkin erinomainen, joten se huutokaupattiin yllättävän suurella hinnalla ponitilalle Birminghamiin.

Ged Mahonin emänisänisä Tony Cassino oli musta welsh mountain ori, joka syntyi Suomessa. Se myytiin Ruotsiin 2-vuotiaana, ja se lähti koulutettavaksi ratsuttajalle. Orilla kilpailtiin koulua helppo C:tä, ja esteitä 70cm. Ori oli itse 116cm korkea. Sillä kilpaili 3 eri ratsastajaa, joista kaksi heistä isommissa kilpailuissa. Se sai 53 sijoitusta ja sen kanssa käytiin ahkerasti näyttelyissä. Tony lopetettiin jo 18-vuotiaana pahan ähkyn vuoksi.

Revel Cassie oli Ged Mahonin emänisänemä, ja syntyi Saksassa. Se myytiin 5-vuotiaana Norjaan ratsastuskouluun, mikä oli virhe sillä se ei viihtynyt lainkaan. Sen osti taitava nuori ratsastaja joka sai tamman ruotuun. He kisasivat esteitä 70cm ja koulua helppo C:tä. Cassie ei oikein jaksanut keskittyä kouluun, joten he pärjäsivät esteillä paremmin. Näyttelyissä tamma ei käytetty lainkaan. Tamma oli 117cm korkea, ja sai 5 jälkeläistä.

Ged Mahonin emänemänisä Clan Pip, oli musta, 120cm korkea ori, jolla oli luonnetta. Päättävä ratsastaja sai niskuroivan orin upeat puolet esiin. Pipillä kilpailtiin enimmäkseen koulua helppo A tasolla, mutta myös esteitä 70cm luokassa. Se sijoittui useasti, ja he pärjäsivät myös näyttelyissä. Näyttelyistä he saivat monia palkintoja, ja he pärjäsivät myös kansainvälisissä näyttelyissä. 32-vuotiaana ori kuoli vanhuuteen.

Ged Mahonin emänemänemä Mari Jess oli 118cm korkea ruunikko neiti, jolla oli todellista kapasiteettia. Tammalla kisattiin jopa 80cm-90cm luokkia, ja se kääntyi vaikka kolikon päällä sekä hyppäsi vaikka vinossa. Koulua sillä kisattiin helppo B:tä, ja se nappasi molemmista lajeista sijoituksia, yhteensä 62. Tamma kävi myös näyttelyissä, mutta kun taso kasvoi, ei se pärjännyt enää. Tammalla oli pukinkaviot, mutta se ei ikinä haitannut sitä. Jess sai 3 varsaa ja 25-vuotiaana tamma lopetettiin, koska se loukkaantui tarhassa.

  Jälkeläisinfo

Ei vielä käytetty jalostukseen.

  Kilpailumenestys

08.05.2009 ERJ Cheval Delamer 60cm : 5/50
08.05.2009 ERJ Maple's Stable 40cm : 2/23
15.05.2009 ERJ YT Jinn 40cm : 3/28
16.05.2009 ERJ YT Jinn 40cm : 3/28
10.05.2009 ERJ Hunajapuro 90cm : 3/100
16.05.2009 ERJ Rieku 30-40cm : 3/14
31.05.2009 ERJ TuHaSe 40cm : 1/80
23.05.2009 ERJ Valkeneva 60cm : 3/25
22.05.2009 ERJ Piruntaival 50-60cm : 1/46
31.05.2009 ERJ Krofnock Ranch 60cm : 3/50
20.05.2009 ERJ Heinämäki 60cm : 1/25
31.05.2009 ERJ Piikitön 60cm : 5/29
30.06.2009 ERJ KT Safir 60cm : 10/100
29.06.2009 ERJ Március Ristikkoluokka : 3/48
19.06.2009 ERJ Éternal 50cm : 4/21
25.06.2009 ERJ Gwen Ponies 60cm : 3/36
27.06.2009 ERJ Gwen Ponies 100cm : 3/24
30.06.2009 ERJ Desuka 90cm : 2/60
03.07.2009 ERJ Svärjade 60cm : 6/50
01.07.2009 ERJ Tousle Roulet 60-70cm : 7/50
08.07.2009 ERJ Siittola SK 60cm : 3/71
26.07.2009 ERJ VF Miniatures 100cm : 1/75
30.06.2009 ERJ VF Miniatures 100cm : 5/80
19.07.2009 ERJ Hiprakka 50-60cm : 2/35

05.07.2009 esteet Siittola SK 40cm : /32
05.07.2009 esteet Siittola SK 50cm : 1/32

  Valmennukset ja päiväkirja

Puolukkaiseb yktyinen estevalmennus 25.12.2008
Mahon oli alusta asti erittäin kuuma ja orimainen, toimi hienosti kun halusi, mutta enimmäkseen ensimmäinen puolituntinen meni turhaan vääntöön. Alussa koitettiin päästä tuntumalle yhdellä jos toisellakin tavalla ja lopulta se onnistui reippailla kavalettiharjoituksilla. Onneksi pojan hyppytyyli korvasi kaikki alussa koetut hankaluudet! Ori suorastaan liiteli esteiden kuin esteiden yli, eikä korvaansa lotkauttanut, vaikka puomeja nostettiin ja ratoja vaikeutettiin. Mahonilta löytyy selvästi ponnua vaikka muille jakaa, eikä orin ollut vaikea kääntyä ahtaissa kulmissa. Suosittelen rauhallista toisiinsa tutustumista ja kärsivällisyyttä. Eiköhän tästä ajan kuluessa saa hyvän ruusukehain!

  Kuvagalleria

PICTURES - VIBAJA & ROPS